Microsoft Csp Perpetual Lisanslama

Microsoft Open lisanslama programı sonlanıyor  ve yerini CSP Perpetual Programı geliyor.

 

 

Microsoft Open Programı emekliye ayrılıyor ve yerini CSP Perpetual Programına bırakıyor!

20 yılı aşkın süredir sektörde kullanılmakta olan Microsoft Open lisanslama programı 31 Aralık 2021 son buluyor.

Son zamanlarda tüm dünyada etkisini gösteren dijital dönüşüm ve bulut teknolojilerine geçişin Microsoft tarafındaki son karşılığı Open lisanslama programından geliyor. Müşterilerin 2 yıllık anlaşmalar yaparak ihtiyaçları olan tüm Microsoft lisanslarını satın aldıkları Open programındaki tüm ürünler 2022 itibariyle Cloud Solution Provider (CSP) programı altına Perpetual ismiyle geçiyor.

Microsoft ömürlük sahiplenme modelini tamamen kaldırmadan, CSP Perpetual ismiyle yeni bir model altına taşıyor. Buradaki en büyük hedeflerden bir tanesi de müşterilerin tüm Microsoft hizmet ve ürünlerini tek bir portal altından kolayca yönetmesini sağlamak.

 

Yeni sistemdeki değişiklikler neler?

Microsoft Open lisanslama modeli ile ilgili;

  • Microsoft Open lisans programı 31 Aralık 2021’de sona eriyor, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle bu programdan artık sipariş geçilemeyecek.
  • Microsoft Open lisans programı altından satın alınan Azure kredileri 31 Aralık 2021 itibariyle sona eriyor. Müşteriler bu tarihe kadar almış oldukları kredileri bitene kadar kullanabilmeye devam edecekler. Müşterilerin bu tarih sonrasında kredileri bittikten sonra Azure kullanımlarına devam edebilmeleri için iş yüklerini CSP’ye taşımaları bekleniyor.
  • Microsoft Open lisans programı altından kiralanan Office 365 lisansları da 31 Aralık 2021 itibariyle sona eriyor. Müşterilerin bu tarih sonrasında yeni ürünlerini CSP altından kiralamaları bekleniyor. Ancak daha önceden alınmış ve aktive edilmemiş Office 365 lisansları 5 yıl boyunca hakkını koruyacak ve aktive edilen lisanslar 12 ay boyunca (31 Aralık 2021 tarihini geçse de) kullanılabilmeye devam edilecek.
  • Yazılım güvencesi (Software Assurance) bulunan müşterilerin yazılım güvencesinin bitiş tarihi 31 Aralık 2021’i geçse bile yazılım güvencelerini kullanabilmeye devam edebilecekler. Sonrasında SA’larını yenilemek isteyen müşteriler Open Value ya da Open Value Subscription programlarına yönlendirilecek.
  • Müşteriler daha önceden satın almış oldukları lisanslara VLSC altından erişmeye devam edebilirken, Perpetual üzerinden satın aldıkları lisansları artık Microsoft Admin Center üzerinden yönetebilecekler.

Yeni CSP Perpetual lisanslama modeli ile ilgili;

  • CSP Perpetual da Microsoft Open gibi ömürlük bir lisans programıdır. Lisanslar kiralanmaz, satın alınarak ömür boyu kullanılabilir. Müşteriler bu program altıdan satın alınan lisanslara sahip olurlar.
  • CSP Perpetual şu an için sadece Microsoft Open programını kapsıyor. Open Value ve Open Value subscription buna dahil değil. Open Value ve Open Value Subscription yeni bir açıklama yapılana kadar kaldığı yerden devam edecek.
  • CSP Perpetual programı şu anda Commercial (Kurumsal), Charity (Kar amacı gütmeyen), Education (Eğitim kurumları) müşterilerini kapsıyor.
  • CSP Perpetual şu anda Windows Server, SQL Server gibi sunucu ürünler, Office gibi uygulamaları, CAL lisanslarını ve Windows Upgrade, GGWA gibi işletim sistemi lisanslarını içermektedir.
  • CSP Perpetual’dan satın alan müşteriler için minimum satın alma taahhüdü bulunmuyor. (Microsoft Open’da müşterilerin minimum 5 adet lisans alarak anlaşmayı başlatması beklenirdi.)
  • Perpetual üzerinden satın alınan ürünler için indirme dosyaları ve lisans numaraları Microsoft Admin Center sayfası; Billing -> Your Product -> Software altından erişilebiliyor. Lisanslar buraya distribütör üzerinden sipariş verildikten 15 dakika sonra yansıyor ve lisanslar burada herhangi bir iptal durumu olmadığı sürece görüntülenmeye devam ediyor. Müşterilerin sipariş geçildikten sonra lisansları aktive etmesi için 5 günleri oluyor. 5 gün sonrasında bu lisans numaraları artık geçersiz hale geliyor. Yeni lisans numaralarının oluşturulması için iş ortakları ile iletişime geçmeleri gerekiyor.
  • CSP Perpetual altından satın alınan lisanslar 30 gün içerisinde iade edilebiliyor. Ancak lisanslar aktive edildiyse ya da 30 gün geçildiyse kesinlike iade hakkı bulunmuyor.
  • CSP Perpetual altından satın alınan lisanslar alım sonrasında faturalandırılıyor.
  • CSP Perpetual altından satın alınan lisanslarda Open Value ya da Open Value Subscription gibi bir taksitlendirme seçeneği bulunmuyor, lisanslar yalnızca ön ödeme ile alınabiliyor.
  • CSP Perpetual’da şu an için Software Assurance (Yazılım Güvencesi) bulunmuyor. Ayrıca bu hakları almak isteyen müşteriler Open Value ya da Open Value Subscription modellerini tercih etmeye devam edebilir.
  • CSP Perpetual altından satın alınan lisanslar için maksimum gibi bir limit bulunmuyor.
  • CSP Perpetual fiyat listeleri aylık olarak değişiyor, her ayrı alım için yeniden fiyat teklifi alınması tavsiye edilir.
  • Müşteriler tek bir alım içerisinde hem Microsoft CSP Perpetual hem de CSP altındaki bulut servislerini alabilirler.

 

Bir yanıt yazın

You were not leaving your cart just like that, right?

Enter your details below to save your shopping cart for later. And, who knows, maybe we will even send you a sweet discount code :)